dimarts, 6 d’abril del 2010

Recorregut per les possessions de Mallorca .


El Gall Editor ha publicat el quart volum de "Possessions de Mallorca" que compta amb la col·laboració del Consell de Mallorca

Divulgar el patrimoni de Mallorca, en aquest cas les possessions, és el projecte que ha impulsat El Gall Editor, juntament amb l'autor, Tomàs Vibot, en una col·lecció que ja arriba al quart volum.

El Consell de Mallorcaha col·laborat en l'edició d'aquest quart volum, on es fa un recorregut per les diferents estructures tan significatives de Mallorca.

El conseller de Presidència, Cosme Bonet, ha explicat que el Consell ha donat suport a aquesta inciativa perquè suposa posar en valor una part de la nostra història ,un patrimoni valuós que és necessari conservar i divulgar, ja que forma part , ha dit, de la nostra senya d’identitat, precisament en un any on el Consell de Mallorca defensar el paisatge cultural a través de la proposta de la Serra de Tramuntana com Patrimoni de la Humanitat.

Per la seva banda, l'autor del llibre, Tomàs Vibot, ha recordat que aquest tipus d'obra representa la realitat geogràfica de la Part Forana, a més de ser una radiografia històrica i social de Mallorca. Vibot ha explicat que al llibre de Possessions de Mallorca s’expliquen la història, els detalls, les famílies i la feina que s’ha desenvolupat a 20 possessions de Mallorca, totes acompanyades de fotografies actuals de les finques.

Entre les possessions que apareixen en aquest quart volum destaquen Albocàsser a Manacor, Bellveure a Binissalem, Sa Cabaneta a Ariany, es Caparó a Vilafranca, Son Crespí de Passatemps a Santa Maria, Monnàber a Fornalutx, Son Monserrata a Petra, Can Prohom a Sóller, Can Quiam a Costitx o la torre de Canyamel a Capdepera moltes de les possessions que ha visitat estan en perfecte estat, gràcies al respecte dels propietaris.

Vibot ha especificat que a les 300 pàgines, s’ha ficat una mica de tot, les possessions grans i les petites, de diferents èpoques des de l’edat medieval fins el segle vint, de diferents estils arquitectònics, però sobretot representatives dels municipis, en concret de les zones tant del nord, de la Serra de Tramuntana, del Raiguer , del Mitjorn i del Pla.

L’editor, Gràcia Sánchez, ha destacat el bon estat de conservació d’aquestes finques i ha explicat que han estat mesos intensos de recopilar informació sobre aquestes estructures. Aquest quart volum s’engloba dins una col·lecció que vol arribar als 5, ja que l’objectiu és presentar més de 100 possessions de Mallorca .

Per la seva banda l’historiador i autor del pròleg , Jaume Llabrés , ha destacat el treball de recopilació i documentació de Vibot.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada