dimarts, 26 de gener del 2010

LA NOSTRA TERRA. Edició facsímil


La revista LA NOSTRA TERRA es va començar a editar el mes de gener de 1928 amb la intenció que fos “el fogar comú dels qui estimen les nostres coses i, d’una manera especial, les nostres lletres”, com s’indica a l’editorial del primer número. Més en concret, percaçava “coordinar els esforços dispersos, passar revista a l’actualitat literària, artística i científica d’aquí i de fora d’aquí, encoratjant-nos mútuament, aportar la nostra cooperació, en fi, a l’edifici de la nostra cultura”. LNT es va publicar ininterrompudament des d’aquest gener de 1928 fins al maig de 1936. En total, vuit anys de vida esponerosa repartits en 99 números i més de 4500 pàgines.
Sobrepassats els setanta anys després de la seva forçada clausura i sota l’impuls de Bartomeu Mestre i Sureda, El Gall editor i l’Institut d’Estudis Baleàrics, amb a col•laboració de l’Obra Social de la Caixa de Balears “Sa Nostra”, n’editen l’edició facsímil en quatre volums. Els Doctors Miquel Duran Pastor i Pere Rosselló Bover signen els dos pròlegs que obren aquesta nova edició d’una revista que apostava decididament per projectes modernitzadors i europeïstes, a més de treballar afanyosament a favor de la llengua i la cultura catalanes. Com indica el Dr. Rosselló Bover, LNT volia “mostrar que la cultura catalana és una cultura oberta, no interessada exclusivament pel nostre petit país, sinó per tot el que es produeix arreu del món, però sense renunciar a les arrels ni a la pròpia identitat”. Per això, parlava en català i per a la catalanitat de literatura, d’història, de ciència, d’art o d’altres cultures.
Bartomeu Mestre en signa la introducció, “Vindicació de La Nostra Terra”, un documentat i meritori text que emmarca aquesta prolífica aventura literària i que acaba estalonant la motivació de la reedició: “LNT va ser una publicació que, inserida en el marc de l’humanisme cristià però oberta al món de la Ciència, representa una aportació cultural de primer ordre en uns anys de convulsió, tant els de la Dictadura de Primo de Rivera com els de la Segona República espanyola fins a la rebel•lió feixista, militar i religiosa que va significar la guerra dels tres anys. Aquesta edició facsímil és un acte honorable de reparació i, talment com va significar la revista, constitueix una invitació a la convivència, al civisme i al compromís de servei a una terra i a un poble”.
En definitiva, una reedició, acurada en la seva presentació, encertada, necessària i, sobretot, oportuna que hauria d’aconseguir el ressò que es mereix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada